woensdag 31 augustus 2016

EEN ZWERM VUURVLIEGJES VLOOG MIJN OGEN IN

Ter gelegenheid van Het Derde Grote Katzwijmbierfestival verschijnen er zaterdag 10 september twee miniboekjes met nieuwe prozagedichten. Ze heten Waar babies vandaan komen en De happening en zijn op het festival te koop voor waarschijnlijk 2 euro per stuk, anders hou ik er niet genoeg over om weg te geven. Heel misschien zijn de eerder verschenen boekjes ook verkrijgbaar. 105x74mm, geprint op wit, 75 grams papier, geniet. Hieronder de twee titelgedichten.
WAAR BABIES VANDAAN KOMEN

Waar babies vandaan kwamen, wist ik inmiddels wel. Maar waar gingen ze naartoe? Mijn moeder keek ongemakkelijk om haar heen. Ze worden te werk gesteld in de mijnen, zei ze. Maar zijn babies niet veel te klein om in de mijnen te werken, vroeg ik. Het zijn heel kleine mijnen, zei mijn moeder, net groot genoeg voor babies om in te kunnen werken. Vandaar dat ik ook nog nooit zo’n mijn gezien had, dacht ik. Alles begon op z’n plek te vallen. Wat graven ze dan op in die mijnen, vroeg ik. Nieuwe babies, zei mijn moeder. Dat heb ik je toch net uitgelegd?


DE HAPPENING

Ik zat te wachten tot er iets zou gebeuren. Wat er zou gebeuren, wist ik niet. Het werd donker, maar verder gebeurde er niets. Een zwerm vuurvliegjes vloog mijn ogen in. Nu zal ik het zien, dacht ik, maar ik zag niets. De nacht keerde zich binnenstebuiten. Een oude wind blies fijn zand in mijn gezicht. Een goede houding is belangrijk, dacht ik, en ik rechtte mijn schouders. Niet vergeten morgen mijn moeder te bellen. De hertshoornvaren is een varen uit de eikvarenfamilie. En toen gebeurde het.